Frilufsskolan

Så packar du ryggsäcken – 8 smarta tips

Skriv upp, packa ned
Skriv upp vad du packar ned i ryggsäcken och spara listan på plattan eller mobilen. Då kan du återanvända listan nästa gång du ska ut på äventyr och slipper börja om från noll. Med tydliga listor minskar du dessutom risken att glömma något, då du kan checka av vartefter du packar.

Tänk på balansen
I regel är det bra för stabiliteten att packa tunga saker högt upp i ryggsäcken och lättare saker långt ner i väskan. Men som alltid finns det undantag som bekräftar regeln: om du till exempel ska åka skidor bör du ha en låg tyngdpunkt och istället packa de tunga sakerna längre ner.

Packa i påsar
Packa alltid dina kläder och prylar i påsar – helst hållbara packpåsar som går att köpa i de flesta friluftsbutiker. Packa gärna i påsar som har olika färger så att du vet var du har vad, eller varför inte satsa på genomskinligt, så att du direkt kan se vad som finns i?

Ännu fler påsar!
När vi ändå pratar om påsar: packa med några extra. Det kommer garanterat tillfällen där det behövs. Som när du inte hittar en papperskorg eller då du råkar spilla kaffe över tröjan och vill undvika att den blöter ner resten av packningen när du måste stuva ned den.

Rulla kläder efter väder
Du sparar mycket plats om du rullar kläderna istället för att vika dom. Om du befinner dig på en plats där vädret kan skifta finns det dessutom en poäng i att packa påsarna efter outfits istället för efter plagg. Ska det regna imorgon? Packa regn- och underställ i en påse istället för att till exempel packa alla varma tröjor tillsammans.

Använd facken smart
Tänk på att packa saker som du vill ha tillgång till under dagen i fack som du lätt kommer åt. Vatten, snacks, första hjälpen, solglasögon, kompass och karta är bra att ha nära till hands.

Liggunderlag i ryggsäcken
Liggunderlag som fästs på sidan av ryggsäcken kan dels fastna i grenar och gå sönder och dels ge en sned belastning för ryggen. Packa istället ned liggunderlaget i ryggsäcken, som en stående tub, med övrig packning inuti. Då hålls det torrt samtidigt som det fungerar som ett skydd för dina andra saker.

Sortera maten
Vissa sorterar maten efter när den ska ätas: frukost, lunch eller middag. Andra sorterar maten dag för dag för att kunna packa huvuddelen av maten långt ner i säcken. Du känner efter vad som passar dig bäst!

Nästa artikel

Frilufsskolan

9 appar som kryddar utflykten

Är du en naturälskare som behöver lite teknisk hjälp för att predika utelivets storhet för de yngre? Eller själv behöver lite draghjälp? Vi har vänt på varje sten vi hittat för att presentera den ultimata...