Bäst i test

Ryggsäckar

Om du planerar ett mer avancerat friluftsliv som inkluderar en större packning är rätt ryggsäck A och O. Att bära tungt kan göra den annars fridfulla hajken eller spännande bergsbestigningen jobbigare än nödvändigt. Vi har testat tre olika ryggsäckar för att hjälpa dig på vägen.

Vi har betygsatt ryggsäckarna utifrån följande faktorer: storlek, hur bra bärsystem och fack de erbjuder, smidighet, bekvämlighet och vädertålighet.

Helsport LOM

28 liter.
Pris: 399 kronor

Helsports ryggsäck är liten och begränsar därför storleken på din packning. Den har varken regnskydd eller luftlucka vilket gör att den tål mindre regn och kan bli varm mot ryggen en solig sommardag. Även spännena i bärsystemet är av tveksam kvalitet. Men trots bristerna gör den här lätta ryggsäcken sitt jobb för mindre utflykter.

Betyg:

Bergans Skarstind
32 liter.
Pris hos Bergans: 1 195 kronor

Billigast hos XXL Sport och Vildmark: 689 kronor

Den här ryggsäcken sitter så skönt att den känns som en självklar del av en själv – som en förlängd rygg. Trots att den är större och egentligen tyngre än Helsports ryggsäck upplevs den som både lättare och smidigare. Med den här ryggsäcken kan du springa, huka, klättra och leka utan problem. Vi tänker att den därför passar perfekt för, exempelvis, längdskidor eller vandring. Ett extra plus för att den har en rem på sidan som är praktisk att hänga fast verktyg eller vattenflaska i.

Betyg:

Lundhags Fjell Light Termik
34 liter.
Pris hos Lundhags: 1 600 kronor

Billigast hos XXL Sport och Vildmark: 1 099 kronor


Av de tre ryggsäckarna vi har testat skiljer den här ut sig med sina två delar – en större innerdel och en ytterdel. Ytterdelen kommer du lätt åt genom en dragkedja på sidan utan att behöva ta av dig väskan, vilket är praktiskt. Det är en väldigt stabil ryggsäck med bra midjespänne och ett extra fack för mobiltelefonen som kommer till en stor användning. Den här väskan rekommenderar vi för familjen som ska frilufsa eftersom det finns plats för mycket packning. Dessutom är den snygg och får dig att känna dig som ett riktigt proffs!

Betyg:

Sammanfattning
Om du har möjlighet tycker vi att du ska välja Bergans eller Lundhags ryggsäck. Dels har de fler praktiska funktioner som man faktiskt har nytta av och dels är de stabilare och smidigare att bära under en längre tid. Men det allra bästa är att prova ryggsäckarna själv i butik, eller till och med testa dem hemma med rätt packning för att se vad som känns bäst för just din rygg och äventyret du ska ge dig ut på!

Nästa artikel

Frilufsskolan

Elda som ett proffs!

Få saker ger så mycket trygghet, värme och ljus som en sprakande lägereld. Dessutom är den perfekt att laga mat på och en optimal stämningshöjare. Samtidigt måste du vara varsam så att din eld inte skadar...