Frilufsskolan

Leka är livet!

Länge leve leken! Att få vara ute i det fria och leka har mängder med positiva effekter för barns utveckling och välmående. Det stimulerar nyfikenhet, minskar stress, stärker immunförsvaret och mycket mer. Många utomhuslekar är dessutom minst lika roliga för vuxna! Här är sju lekar som passar både barn och föräldrar.

Under hökens vingar kom
Denna klassiska lek gör succé i alla sammanhang och går ut på att en i gruppen utses till hök, ställer sig i mitten av ett fält eller en fotbollsplan och ropar: Under hökens vingar kom! Varav gruppen svarar: Vilken färg? Höken ropar en färg och alla som har den färgen på sig kan gå fria över till andra sidan, resten får springa i hopp om att inte bli tagen av höken. Blir man tagen blir man också hök. Leken fortsätter tills det bara finns en kvar – denne blir då hök i nästa omgång.

Känselpåse
Lägg olika saker från naturen, till exempel kottar, mossa eller svamp i en tygpåse eller i en kartong där du skurit ett hål i sidan som är lagom stort för en hand. Låt sedan deltagarna sticka in handen och berätta hur de känns och gissa vad det är. Ett roligt sätt att upptäcka naturen, vässa känselsinnet och göra barnen medvetna om att saker känns olika i deras omgivning.

Röda vita rosen
En klassisk lek för lite äldre barn där deltagarna delas in i två lag – röda rosen och vita rosen. Det röda laget gömmer en "skatt", till exempel en fin sten, som det vita laget ska hitta genom att fånga in medlemmar i det andra laget. Blir man fångad måste man ge ledtrådar till var skatten är gömd och får sedan gå fri. Som upplagt för dramatik! När skatten är hittad börjar leken om, men denna gång får det vita laget gömma skatten.

Simon säger
En klurig lek där det gäller att ha huvudet på skaft. En person utses till att vara Simon och de andra deltagarna ska göra precis som Simon säger – alltså inte det Simon gör. Om Simon säger att alla ska sätta sig på marken, men istället ställer sig på ett ben så gäller det att sätta sig på marken och inget annat. Om någon ändå ställer sig på ett ben så åker de ut ur leken. Ju längre ni leker, desto svårare blir det att hålla reda på alla instruktioner! Den som är sist kvar har vunnit och får vara Simon i nästa omgång.

1, 2, 3 rött ljus
Den perfekta leken för alla åldrar. Den enda ni behöver en stor plan yta och ett peppat gäng – sen är det bara att köra. Alla deltagare ställer sig bakom en linje, utom en person (räknaren) som ställer sig en bit bort, till exempel vid ett träd eller en husvägg. Räknaren vänder sig med ryggen mot de andra och ropar: Ett två tre rött ljus! Medan räknaren är bortvänd ska de andra gå eller springa mot denne. Men i exakt samma stund som räknaren vänder sig om måste alla stå blickstilla. Den som rör sig får ställa sig vid linjen igen och proceduren börjar om. Den som först nuddar räknaren på axeln vinner och byter plats med räknaren till nästa omgång.

Kurragömma med dunk
Kurragömma med en twist! En letare räknar och alla andra gömmer sig. Skillnaden från en vanlig kurragömma är att man har en bas, exempelvis ett träd, dit de gömda ska ta sig utan att först bli ”dunkade” av letaren. Får letaren syn på en av de gömda springer denne snabbt tillbaka till basen och ropar ”Dunk för Olle (eller vem som nu hittas) 1-2-3!”. Den dunkade är då ute ur leken. Om däremot en av de gömda lyckas ta sig till den obevakade basen och där ropa ”Dunk för mig 1-2-3” har denne klarat spelet. Den som först blir dunkad får vara letare i nästa omgång.

Skattjakt
En given favorit bland både barn och vuxna! Kluriga ledtrådar, kartläsning, problemlösning och nervkittlande spänning svetsar samman lagen och skapar en härlig teamkänsla. Rita en karta, klipp den i fem delar och skriv ledtrådar eller rebusar på varje del som du gömmer på olika ställen. Varje kartdel leder fram till nästa, som till slut leder fram till skatten.

Nästa artikel

Bäst i test

Termos

Är du på väg ut för att åka skridskor på en sjö, vandra i skogen eller för att rasta barnen i lekparken runt hörnet? En fika med varm dryck passar till alla slags utflykter! Vi har testat tre olika termosa...