Frilufsskolan

Fotografen tipsar: så fångar du frilufslivet på bild

Ljuset förändras och färgerna skiftar i takt med årstidernas växlingar. Jonna Jinton är fotografen som aldrig tröttnar på naturens under. Här delar hon med sig av sina bästa tips till dig som vill fånga ditt frilufsliv på bild.

Vad är det viktigaste att ta med sig ut?
– Om du planerar olika aktiviteter, som att vandra långt, tycker jag att du ska välja en liten och lätt kamera. Då kommer du att fotografera mer. Har du möjlighet, tycker jag att du ska ta med dig ett stativ så att du kan ta skarpa bilder även i skymning. Om du inte har ett stativ kan du använda dig av naturen – ställ kameran på små stubbar eller stenar! Det mesta har fått agera stativ för mig, som när jag band fast kameran med ett rep mot en trädstam för att kunna fotografera mig själv.

Vad är särskilt viktigt att tänka på när man fotograferar utomhus?
– Ljuset! Motivet är sekundärt. Leta efter bra ljusplatser; där solen når in mellan trädgrenar eller vid en sjö där ljuset ofta reflekteras fint. Tänk också på att bilderna lätt blir överexponerade vid hårt solljus.

Finns det några motiv som är tacksamt att fotografera om man är amatör?
– Vatten ger fina reflektioner i omgivningen och solnedgångar fastnar ofta bra på bild. Men det behöver inte alltid vara det lättaste.

Vilka är dina bästa tips till den som aldrig har fotograferat naturen innan?
Det är lätt att bli hemmablind, men försök att se din omgivning med nya ögon. Många tror att man måste åka till ett pampigt naturområde, eller resa långt bort, för att fånga de där magiska bilderna. Men ofta finns det många vackra motiv nära. Ett annat vanligt misstag bland nybörjare är att bilderna blir sneda – försök få linjerna raka, som horisonten, det ger renare bilder. På systemkameror finns det oftast rutnät som hjälper till.
Mitt tredje tips är att ge dig ut på konstiga tider. Du måste inte fotografera på dagarna. Mina bästa bilder är tagna i ljuset från soluppgångar eller solnedgångar.

Sist men inte minst: gå upp på en sten! Det är lätt att bara ta bilder där man står. Men med nya vinklar får du djupare bilder. Se dig omkring och fundera på vilka vinklar du skulle kunna få till innan du fotograferar.

Jonna tipsar om 7 instagramkonton att bli inspirerad av

  • @Deskriptiv: Stilrena och vackra naturbilder från norra Sverige.
  • @Tiinautti: Nordiska naturbilder med mycket norrsken och stjärnhimlar.
  • @Life.by.linus: En vacker och mystisk blandning av både djur och natur.
  • @Carek74: Svenska naturbilder med mycket soluppgångar och dansande dimma.
  • @Iskogochmark: Naturbilder med mer inriktning på just friluftsliv.
  • @Sannalinn: Närbilder med en mer abstrakt och poetisk tolkning av naturen
  • @Elizabethgadd: Visar hur vackert det kan vara att blanda människa och natur i fotografi.

Nästa artikel

Frilufsskolan

Inspireras av trädkojan som blev ett hotell

Konstnären Mikael Genberg tröttnade på galleriernas vita väggar och bestämde sig för att göra något helt annat. Nu kan den som vill checka in på Hotell Hackspett – hans egenbyggda trädkoja. En träkoja står...