Frilufsskolan

Äta i naturen

Att äta eller inte äta, det är frågan! Att plocka mat ute är inne och naturen har mycket att erbjuda. Men det är viktigt att du har koll på vad du stoppar i dig då för somliga giftiga växter kan vara förvillande lika de ätbara. Vi guidar dig rätt!

Tall
Ser du en tall – vilket är sannolikt då den är vanlig i hela landet – bör du bli glad om du är ute efter växter som går att äta eller använda i andra praktiska syften. Tallbarren innehåller nämnligen mycket C-vitamin och går utmärkt att göra vitaminrik dryck på. Låt bara barren koka i cirka 20 minuter och tillsätt några granskott som smakhöjare. Tallens smala rötter går att äta både färska eller kokade – precis som de färska kottarna och barken. Tallkådan och barken är dessutom bakteriedödande och kan användas för att till exempel desinficera sår.

Mandelriskan, vårtig röksvamp och blomkålssvamp
Kantareller, karljohanssvamp och smörsopp är välkända svampar som de flesta har koll på och som går att skapa en mängd smarriga recept på. Men har du koll på mandelriskan, vårtig röksvamp eller blomkålssvampen? De är alla ätbara och hittas bäst i löv- och barrskogar. Mandelriskan har en smak av skaldjur vilket gör att den passar bra ihop med dill, röksvampen smakar bäst om du steker den och blomkålssvampen är extra god friterad. Men var försiktig när det gäller svampar – det finns som bekant flera giftiga sorter. De farligaste svamparna i Sverige heter lömsk flugsvamp, vit flugsvamp, gifthätting, toppig giftspindling och stenmurkla. Bildgoogla innan du går ut i naturen så att du inte råkar illa ut!

Viol
Violen växer på näringsrik mark – i jordhögar, hedar och bergskanter. Det är inte en växt du kan äta dig mätt på, men den gör sig fint som dekoration på maträtter och som komplement i sallad och efterrätter. Om du vill kan du även koka violen och dricka som saft.

Ljung
Visste du att du kan koka gott örtte av ljungens stjälk, blad och blomma? Ljungen sägs dessutom vara mildrande mot magkatarr. Det fungerar lika bra att göra te på torkad som färsk ljung – så varför inte plocka på dig ett lager nästa gång du vandrar i skogen så du har te för hela året!

Maskros
Avfärda inte maskrosen som ogräs nästa gång du ser en – stoppa ett blad i munnen i stället. Bladen är väldigt C-vitaminrika och går fint att äta färska som substitut för till exempel ruccola. Något som de flesta inte vet är att det även går att koka sirap på maskrosblomman. En sirap som får god smak av honung.

Nästa artikel

Bäst i test

Ryggsäckar

Om du planerar ett mer avancerat friluftsliv som inkluderar en större packning är rätt ryggsäck A och O. Att bära tungt kan göra den annars fridfulla hajken eller spännande bergsbestigningen jobbigare än n...