Frilufsskolan

9 appar som kryddar utflykten

Är du en naturälskare som behöver lite teknisk hjälp för att predika utelivets storhet för de yngre? Eller själv behöver lite draghjälp? Vi har vänt på varje sten vi hittat för att presentera den ultimata app-listan inför skogsturen.

Geocaching
Skattjakt – en lek som passar alla åldrar. Geocaching är Pokémon Go:s förlaga där du i stället för att jaga rätt på animerade figurer ska leta rätt på riktiga skatter som andra användare placerat ut. Välj mellan mängder av skatter spridda över hela landet och ge utflykten lite extra puls.
Finns att ladda ner gratis på Appstore och Google Play.

Pokémon Go
I samma anda som Geocaching är Pokémon Go den relativt nya grejen. Har du inte redan hunnit prova på den interaktiva fantasidjursjakten som går ut på att fånga mer eller mindre gulliga varelser i bollar är det hög tid nu.
Finns att ladda ner gratis på Appstore och Google Play.

Viltappen
Undrar du om vilket spår, spillning eller läte du upplever under utflykten? Svenska Jägareförbundet har tagit fram Viltappen som guidar dig genom dina animaliska möten och ger dig chansen att snabbt ta reda på vilket djur du är på spåren. Lärorikt och kul i ett.
Finns att ladda ner gratis på Appstore och Google Play.

Första hjälpen-app
Sitter HLR-utbildningen inte så färskt i minnet? Skulle ni råka ut för en olycka på utflykten är det bra att ha en första hjälpen-app till hands. Röda Korset och Trygg Hansa är två organisationer som tagit fram första hjälpen-appar som guidar er genom olika olyckssituationer och hur ni hanterar dem innan hjälpen är på plats.

Väderapp
Det finns inget dåligt väder, bara dåliga kläder. Nåja. Att ha bra koll på väder och vind inför och under din lufs kan vara bra då man inte gärna går med näsan först in i en storm. Utbudet är stort, välj en, eller skaffa alla för att kunna välja väder efter smak.

Kompassen
Behöver du en fingervisning för att orientera dig men ändå vill ha en liten utmaning? Då kan en gammal hederlig kompass vara en idé. Lärorikt och spännande för yngre barn att följa väderstreck och leta sig fram till ert mål. Finns dessutom ofta redan i telefonen.

Fjällkartan – offline
Lantmäteriet har en app som guidar dig i fjällen såväl vinter som sommar, dessutom funkar appen offline vilket är bra då täckningen kan svaja på såväl topp som i dal. Mät avstånd direkt på skärmen och ha en ständig guide när du ger dig ut i de svenska fjällen.
Finns att ladda ner gratis på App store.

Grodguiden
Torsk på grodor? Då är Grodguiden den enda appen du behöver. Naturskyddsföreningens app innehåller information om samtliga svenska grodarter och ger dig chansen att rapportera eventuella grodfynd. Och på så sätt hjälpa våra grodor att frodas.
Finns att ladda ner gratis på Appstore och Google Play.

Fornfynd
För dig som är geologiskt lagd och nyfiken på gamla grejer i naturen är Fornfynd ett måste. Hitta fynd och lär dig mer om olika sorters fornlämningar. Ett bra sätt att lära dig själv och barnen om vår historia.
Finns att ladda ner gratis på Appstore. Liknande appar finns för Google Play.

Nästa artikel

Frilufsskolan

Äta i naturen

Att äta eller inte äta, det är frågan! Att plocka mat ute är inne och naturen har mycket att erbjuda. Men det är viktigt att du har koll på vad du stoppar i dig då för somliga giftiga växter kan vara förvi...